Hen imod slutningen af det 8. århundrede f.Kr. gik bronzealderen ind i sin sidste fase. Igennem et par århundreder svandt den rige bronzealderkultur stilfærdigt ind. Tilbage blev et landbrugssamfund, som tilsyneladende var uden overskud til kulturel ekstravagance. I al sin anonymitet foregreb det jernalderens landbrugssamfund, som det kom til at se ud i tiden efter 500 f.Kr.

Årsagerne til den nordiske bronzealderkulturs ophør skal vi for en del søge i den krise i metalforsyningerne, der var opstået omkring det 9.-8. århundrede f.Kr. Allerede i slutningen af det 8. århundrede f.Kr. udgjorde jern i Centraleuropa en væsentlig del af den samlede mængde metal i omløb. Krisen førte til, at centraleuropæerne nu opgav bronzen som fælles værdienhed. I Sydskandinavien skete det først et par århundreder senere.

Men hertil kom også de dybe samfundsmæssige forandringer i Centraleuropa forårsaget af påvirkningerne fra Middelhavskulturerne. Centraleuropæerne blev nu i langt højere grad end tidligere afhængige af kontakterne mod syd til den appenninske halvø. I de store borganlæg nord for Alperne opstod de første spinkle tilløb til en bycivilisation. Men det løb altsammen ud i sandet, da kontakten med folkeslagene i syd ændrede karakter. De dynastier, der residerede i de centraleuropæiske borganlæg fik ikke nogen lang levetid.

I områderne længere mod nord, specielt i Sydskandinavien, er vi vidne til, hvordan en stor og rig kultur langsomt svandt bort. Sydskandinavien var reduceret til et marginalområde. Ganske vist fortsatte kontakterne til det centraleuropæiske område endnu nogen tid. Men tilbagegangen i bronzetilførslerne sydfra mærkedes stadig tydeligere. Det selvstændige nordiske bronzehåndværk svandt ind. Og omkring 500 f.Kr. var den ældgamle nordiske bronzealderkultur endegyldigt forbi.

Vejviser

Værket Danmarks Oldtid i fire bind udkom i 2. udgave i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet Slutningen af en epoke (750-500 f.Kr.).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig