Ikke langt fra landsbyen lå gravpladsen – eller gravpladserne, for ofte var det sådan, at de slægtsgrupper, der boede på stedet, hver for sig tog vare på deres døde. Her samledes man til ligfærd, og her så man, menneskealder efter menneskealder, de kendte ansigter blive borte. Mange børn ligeså – og unge stærke folk – for altid borte.

Det var også her, at man omkring vor tidsregnings begyndelse begyndte at se ritualerne ved ligfærden forandre sig. Man begravede nu igen de døde ubrændt. Dog ikke i alle tilfælde. Der var stadig mange døde, som blev lagt på ligbål. Ja, man kunne finde brændt og ubrændt side om side på de samme gravpladser, dog i vekslende forhold, alt efter hvor i landet man befandt sig.1

Siden forlod man gravpladserne, de groede til i glemsel. Men når vi i dag genåbner jernalderfolkets grave, fortæller de os om levevilkår og dødeomsorg dengang for to tusinde år siden. Men også om samfundets indretning. For gennem gravritualerne udtrykte man ikke blot noget om den dødes køn og alder, men også om hans eller hendes position i det slægtsorganiserede samfund.

Gravritualerne var imidlertid meget forskelligartede i Danmark i de første århundreder e.Kr. Det er udtryk for, at der i visse egne af landet eksisterede større sociale forskelle end i andre. I de egne, hvor bestemte familier havde tilkæmpet sig en ledende position, investerede man store værdier i at bevare erindringen om særligt betydningsfulde medlemmer af slægten – det være sig mænd eller kvinder – og skabte dermed afstand til fællesskabet. I andre egne holdt man fast ved tidligere tiders forsøg på at fremstå fælles og samlet. Her blev alle begravet på de samme store gravpladser, og lederne skilte sig ikke ud ved mængden og kvaliteten af gravgaverne. Af disse forskelle kan vi slutte, at de første par århundreder efter Kr.f. var en brydningstid, både socialt og økonomisk.

Vejviser

Værket Danmarks Oldtid i fire bind udkom i 2. udgave i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet De døde og de levende (Kr.f.-200 e.Kr.).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig