Det er et rigt land, der åbner sig for vore øjne i den Atlantiske tids sidste årtusinde. Et land, hvis befolkning fik stadig flere strenge at spille på. Jægere, fiskere og samlere var de, og de levede i en natur, som sikrede dem rigeligt med føde, begunstigede som de var af et mildt klima og omgivet af et hav, hvis salte, friske vande rummede mængder af fisk, skaldyr og havpattedyr. Og de må have kendt hvert eneste af disse dyrs adfærd ud og ind. Det var dette indgående kendskab til naturen, der sikrede dem deres overlevelse, og som mange af os i dag, bevidst eller ubevidst, kan føle som et savn. Livet ved kysten gav dem også mulighed for en mere vedvarende bosættelse. Og bofastheden gav mulighed for at mætte flere munde. Der er næppe tvivl om, at befolkningstallet steg her i jægerstenalderens sidste tid.

Det er også, som om billedet af menneskene selv nu bliver tydeligere. Vi finder dem i deres grave ved bopladserne: mænd, kvinder og børn. Vi fornemmer deres omsorg for de døde, men også de konflikter, de levende havde med hinanden. Spor af vold er ganske almindelige, formentlig er det tegn på territoriale stridigheder. Vi begynder også at fornemme en samfundsorden, hvor konkurrence menneskene imellem spillede en stigende rolle, og hvor kontakter til fremmede stammer bragte nye ideer og tekniske fornyelser inden for rækkevidde.

Gennem disse forbindelser fik jæger-fiskerne i løbet af det 5. årtusinde f.Kr. kontakt til samfund i syd, hvis livsform var en helt anden end deres egen. De lærte mennesker at kende, som holdt husdyr og dyrkede planteafgrøder. Det blev et afgørende møde. Ikke i det korte perspektiv, for en livsform, der byggede på traditioner skabt gennem årtusinder, ændredes ikke fra den ene dag til den anden. Men i det lange perspektiv kom mødet med landbruget i syd til at betyde meget. Det førte omkring 4000 f.Kr. til jægerstenalderens afslutning.

Vejviser

Værket Danmarks Oldtid i fire bind udkom i 2. udgave i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet Det rige land (6.400-4.000 f.Kr.).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig