En ny verdensmagt var blevet til, Romerriget, og det lod ingen dele af Europa uberørt. Den keltiske civilisation havde kun fået en begrænset indflydelse på forholdene i Sydskandinavien. Helt anderledes var det med romerne, som i tiden omkring Kr.f. var trængt helt frem til Rhinmundingen. De stod nu på spring til at underlægge sig endnu større dele af det nordvesttyske lavlandsområde, egnene helt op til Elbmundingen. Hertil kom det dog aldrig. I år 9 e.Kr. led romerne et knusende nederlag til et forbund af germanske stammer under cheruskerhøvdingen Arminius' ledelse. Den romerske grænse fulgte i de kommende århundreder Rhinen og Donau.

Nord for denne grænse så verden helt anderledes ud end længere mod syd. Det nordeuropæiske lavlandsområde var endnu mange steder opfyldt af ufremkommelige skove og sumpområder. Men der var også egne, hvor befolkningen boede tæt, hvor landsby lå ved landsby, og hvor kvæget græssede talrigt i de store overdrevslandskaber, som omgav landsbyerne. Sådan så store dele af Danmark ud i disse århundreder. Nok var der endnu steder i landet, hvor de ryddede lysninger endnu kun var småpletter i skovhavet. Men i mange egne af f.eks. Jylland lå bøndernes gårde tæt.

Bebyggelserne kunne bestå af et meget varierende antal gårde. Nogle omfattede kun 2-3 gårde, andre som f.eks. landsbyen Hodde i det sydlige Midtjylland rummede helt op til 27 gårde omgivet af et stort fælles hegn. Men i øvrigt kunne gårdene ligge på alle mulige måder, på række, i klynge eller omkring en åben plads. I disse landsbyer trivedes et særdeles levedygtigt landbrug, gerne baseret på et stort kvæghold. Og besiddelsen af kvæg gav status. Det mærkedes også i forholdet mellem menneskene. En helt ny klasse af storbønder var vokset frem. Det var dem, som residerede i landsbyernes store høvdingegårde.

Vejviser

Værket Danmarks Oldtid i fire bind udkom i 2. udgave i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet Et landsbysamfund i vækst (Kr. f.-200 e.Kr.).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig