Vikingetiden kaldes de sidste århundreder af Danmarks oldtid. Det kræver sin forklaring, for paradoksalt nok var det kun et fåtal af landets beboere, der var vikinger. I samtiden betød ordet viking nærmest en søkriger. Sådan brugte man ordet på runestenene. Man kunne også bruge ordet i en anden form, nemlig i betydningen at drage i viking, dvs. at drage på udfærd.

At drage ud for at hærge fremmede kyster, det havde man gjort før. Men i vikingetiden fik togterne et særlig stort omfang og blev meget udbytterige på grund af særlige omstændigheder. I 6-700-tallet var Europas økonomiske og politiske tyngdepunkt rykket mod nord og vest. Og i øst var der blevet åbnet for nye forbindelser til de islamiske og byzantinske storriger.

Der må have været mange rygter i omløb herhjemme om de herligheder, man kunne erhverve sig på togter til det fremmede. Verden var blevet stor og rig på muligheder. Og ved at drage i viking kunne skandinaverne optræde i et utal af roller. Både som røvere og handelsfolk eller skatteafpressere, som lejesoldater eller som militær overklasse, som opdagelsesrejsende og kolonisatorer – eller slet og ret som indvandrende bønder eller håndværkere.

At bosætte sig i de lande, man havde hjemsøgt og erobret, blev mere og mere almindeligt i anden halvdel af 800-tallet. For danskerne skete det især i Normandiet og i England. For nordmændene i Skotland og Irland, samt på øerne ude i Nordatlanten. Og for svenskerne skete det i det nordvestlige Rusland. Nogle slog sig ned som bønder, andre som handelsmænd og håndværkere.

Fra Skandinavien satte skibene sejl mod alle verdenshjørner. Nogle nåede endda helt til verdens ende, for i nordvest fandt vikingeskibe vej over havet til Grønland og til det amerikanske kontinent. Og i sydøst nåede vikinger frem til arvtagerne af den svundne romerske civilisation: Kalifatet i Bagdad og det byzantinske riges hovedstad i Konstantinopel.

Vejviser

Værket Danmarks Oldtid i fire bind udkom i 2. udgave i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet Udfærd i øst og vest (800-1050 e.Kr.).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig