For henved 4000 år siden begyndte en af de ejendommeligste epoker i Europas oldtidshistorie: Bronzealderen. Det var på den tid, at historiens lys for første gang strejfede ind over dele af det europæiske kontinent. Det skete så tidligt som i det 2. årtusinde f.Kr., da man i de græske bronzealderpaladser begyndte at anvende skriftegn til at føre regnskaber over skatter og afgifter, lagerbeholdninger over fødevarer, militært udstyr og meget andet. For første gang i Europas historie optræder nu skrevne kilder, der kan oplyse os om dagligdagen og om samfundsforholdene i de græske herskeres paladser. I resten af Europa er der dog ingen skrevne kilder. Her er vi udelukkende henvist til de vidnesbyrd om oldtidsmenneskenes liv, som den arkæologiske videnskab kan frembringe.

I Grækenland var bronzealderen allerede begyndt omkring 3000 f.Kr. I Centraleuropa begyndte den omkring 2200 f.Kr. Og i Nordeuropa bruger man almindeligvis betegnelsen bronzealder om tiden efter 1700 f.Kr. På de følgende sider lader vi den dog begynde omkring 2000 f.Kr. Det var nemlig på den tid, at man herhjemme for første gang forsøgte sig i bronzestøbningens vanskelige kunst.

Kendskabet til metal havde ganske vist allerede da længe været udbredt i Europa. Men det var først i det 2. årtusinde f.Kr., at brugen af den prægtigt skinnende bronze blev så almindelig, at det fik konsekvenser for hele samfundsudviklingen. Bronze består af en blanding af kobber og tin. Det er råmaterialer, som findes vidt forskellige steder på det europæiske kontinent. De måtte altså bringes sammen, for at man kunne lave legeringen bronze. Og heri lå kimen til det netværk af forbindelser imellem oldtidssamfundene, som i løbet af det 2. årtusinde f.Kr. kom til at binde hele det europæiske kontinent sammen til et kulturelt hele.

Vejviser

Værket Danmarks Oldtid i fire bind udkom i 2. udgave i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet Bronzealderen begynder (2000-1700 f.Kr.).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig