Den bondestenalder, som nu var begyndt i Danmark, varede i henved to årtusinder. Den begyndte kort efter 4000 f.Kr., og dens første fase, dvs. den tid, hvor landbruget etablerede sig og kom til sin første store udfoldelse, varede omkring tolv århundreder, til ca. 2800 f.Kr. Det var et tidsrum, der var lige så langt som fra vikingetidens begyndelse og til vore dage. Men hermed var bondestenalderen ikke slut. Efter den første store fase fulgte den tid, man kalder enkeltgravstiden, og efter den kom yderligere den såkaldte dolktid. De sidste to tidsafsnit skal vi dog først høre om i senere kapitler.

Tolv århundreder til den første bondekultur er en lang tid. Og for at forstå, hvad det var, der bestemte menneskenes liv igennem dette lange tidsrum, må vi opdele det yderligere som vist på skemaet side 271. Det begyndte med en periode på henved et halvt årtusindes længde, hvor bondesamfundene langsomt fik fodfæste i landet, og hvor de med deres økser og husdyr gjorde et første indgreb i skoven.1 Så fulgte en periode, hvor deres kultur udfoldede sig i stor bredde og rigdom. Hvor de investerede vældige mængder energi og skaberkraft i at bygge store gravmonumenter og gennemføre komplicerede ritualer til ære for de døde. Og endelig fulgte så en fase, hvor den store energiudfoldelse så at sige ebbede ud, og nye forestillinger om livet og døden langsomt begyndte at slå igennem.

Som vi har set det, er det endnu svært at tegne et klart billede af, hvordan tilværelsen formede sig for de første agerbrugere i det skovklædte land. Men omkring midten af det 4. årtusinde f.Kr. bliver billedet skarpere. Lad os da prøve at aflægge dem et besøg i det landskab, de nu havde sat deres præg på igennem et halvt årtusinde.

Vejviser

Værket Danmarks Oldtid i fire bind udkom i 2. udgave i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet Bygd ved bygd i skoven (4.000-2.800 f.Kr.).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig