Istiden var forbi. I Sydskandinavien markeredes dens afslutning ved den Baltiske Issøs dramatiske gennembrud ved Billingen i Mellemsverige omkring 9500 f.Kr. Et helt nyt kapitel af landets historie kunne begynde. Præborealtiden kalder man det første halvandet årtusinde af den tid, som nu begyndte. Så fulgte den egentlige Borealtid, som varede frem til ca. 7000 f.Kr. I dette lange tidsrum forvandledes Sydskandinavien fra et vidtstrakt tundralandskab til et skovdækket fastland, som i vest strakte sig helt ud til Atlanterhavet.

Igennem Præboreal- og Borealtiden forvandledes naturen til stadighed. Forholdet mellem land og hav ændrede sig uafbrudt. I begyndelsen afvandedes Østersøen endnu gennem et sund i Mellemsverige. Men efterhånden lukkedes havforbindelsen igen på grund af landhævningen, en ny Østersø, den såkaldte Ancylussø, blev dannet. I vest lå det store fastland, Doggerland, der nu udgør Nordsøens bund, og hvor mammutterne havde vandret årtusinder tidligere. Også det forvandledes i takt med isens afsmeltning og havets fortsatte stigning. Doggerlands nordlige kyster trak sig gradvist tilbage mod syd.

For fangstfolkene betød de nye omgivelser nye udfordringer og nye krav om tilpasning. Vi kalder den nye tids fangstfolk for Maglemosejægerne. De søgte og fandt deres udkomme i de endeløse skove, og sikkert også ude ved kysterne, igennem mere end to årtusinder. Formentlig var de efterkommere af de fangstfolk, som i istidens sidste fase havde færdedes i tundraområderne mod nord. I Danmark og Sydsverige mangler der dog endnu et bindeled mellem istidsjægerne og Præborealtidens jægere. Men mange forhold tyder på en jævn overgang, hvor menneskene til stadighed tilpassede sig ændringerne i den omgivende natur. Koloniseringen af det europæiske kontinents nordligste egne var begyndt, og processen lod sig ikke standse.

Vejviser

Værket Danmarks Oldtid i fire bind udkom i 2. udgave i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet De vejløse skove (9.500-6.400 f.Kr.).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig