„Den yngre bronzealder“ kalder man herhjemme tiden efter ca. 1100 f.Kr. Tidspunktet er for så vidt tilfældigt valgt, og betegnelsen dækker kun, at den nye gravskik, ligbrændingen, nu var slået 100% igennem. Om større samfundsmæssige forandringer synes der derimod ikke at have været tale.1 I landene mod syd, specielt i Grækenland, så tingene ganske anderledes ud. Her kalder man tiden efter 1100 f.Kr. for „den mørke tidsalder“2 – og ikke helt med urette. For det var tiden efter den mykenske kulturs sammenbrud. I årene mellem 1200 og 1100 f.Kr. var de store paladser i Pylos, Mykene, Tiryns og mange andre steder blevet forladt. Overalt i det østlige Middelhavsområde kunne man se nedgang og forfald.

Men de mørke tider blev ikke ved. Omkring 900 f.Kr. begyndte vigtige begivenheder at finde sted. På engelsk taler man om „the Reawakening of the East“ – „Østens genopvågnen“,3 og hermed mener man, at der nu igen kom liv i handelen i det østlige Middelhav. Handelsfolkene på den syrisk-palæstinensiske kyst begyndte at rette deres opmærksomhed mod områder i de centrale og vestlige dele af Middelhavet. Og snart tog også grækerne del i langfarterne. Denne vestgående bevægelse gjorde med tiden Italien til Middelhavskulturernes vigtigste adgangsvej til det europæiske kontinents indre.

Helt oppe mod nord, i kontinentets yderkanter, mærkedes begivenhederne i Middelhavsregionen i begyndelsen kun som et svagt ekko. Livet i de traditionsbundne bondesamfund i Sydskandinavien forandrede sig ikke fra dag til dag. Alligevel forblev bronzealdersamfundene i nord ikke upåvirkede af begivenhederne længere mod syd. Det var dem, der gjorde, at den nordiske bronzealderkultur i det 9. og 8. århundrede f.Kr. oplevede sin sidste store blomstring, inden den i det 7. århundrede f.Kr. begyndte at falde fra hinanden.

Noter

1: I den nordiske arkæologi taler man om periode IV og V af den yngre bronzealder (O. Montelius 1885). De to perioder dækker tiden ca. 1100-700 f.Kr. Om overgangen mellem den ældre bronzealder og den yngre bronzealders periode IV se K. Randsborg 1972 – og om overgangen mellem den yngre bronzealders perioder V og VI se J. Jensen 1997).

2: Tiden efter ca. 1100 f.Kr. betegnes den submykenske. Så følger frem til ca. 900 f.Kr. den såkaldt protogeometriske tid, og efter den kommer den geometriske tid, der varer frem til ca. 700 f.Kr.

3: Udtrykket stammer fra den engelske arkæolog John Collis' bog fra 1984.

Vejviser

Værket Danmarks Oldtid i fire bind udkom i 2. udgave i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet Nye tider (1100-700 f.Kr.).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig